چه کسی شکلات را اختراع کرد؟



مصرف شکلات لذت بخش است، چه چند تکه از آن بخوریم و چه نوشیدنی مانند شکلات داغ بنوشیم، اما آیا می دانید مخترع اولیه شکلات چه کسی بوده است؟

اگرچه شکلات در حال حاضر به عنوان آب نبات شناخته می شود، اما باید گفت که منشا شکلات بسیار قدیمی تر از آن چیزی است که فکر می کنید. شخصی که کشف کرد چگونه شکلات درست کند در زمان گم شده است، اما احتمالاً کسی بود که هزاران سال پیش در آمریکای جنوبی زندگی می کرد.

بر اساس مطالعه ای که در سال 2018 در مجله Nature Ecology & Evolution منتشر شد، اولین شواهد استفاده از کاکائو (دانه تخمیر شده و خشک میوه ای که روی درخت کاکائو (Theobroma) در آمریکای جنوبی رشد می کند) به حدود 5300 سال برمی گردد. سال ها پیش و مکان باستانی سانتا آنا – لا فلوریدا در جنوب شرقی اکوادور که به فرهنگ مایو-چینچیپ نسبت داده می شود. اما به احتمال زیاد این گیاه برای مدت طولانی توسط مردم در سراسر آمریکای جنوبی مورد استفاده قرار می گرفته است زیرا این درخت تا 5300 سال پیش خارج از زیستگاه اصلی خود رشد می کرده است. با این حال، مردم بومی آمریکای جنوبی علاقه چندانی به این غذای شیرین نداشتند، زیرا شکلاتی که آنها درست می کردند با شکلاتی که اکثر مردم امروزی استفاده می کنند بسیار متفاوت بود.

برای تهیه شکلات، این دانه های درشت (تصویر بالا که اغلب به آنها “لوبیا” می گویند) از غلاف های درخت کاکائو جدا می شوند و در خمیر میوه سفیدی که آنها را احاطه کرده است تخمیر می شوند. سپس آنها را خشک و تمیز می کنند و سپس برشته می کنند و پس از آن پوست ها را جدا می کنند تا دانه های کاکائو تولید شود. سپس نوک‌ها آسیاب می‌شوند و کاکائو اغلب به مایعی به نام «مشروبات شکلاتی» تبدیل می‌شود که می‌توان آن را با مواد دیگر مخلوط کرد تا شکلات تجاری درست شود. مشروب شکلات را می توان برای تولید پودر کاکائو و کره کاکائو نیز فشار داد.

نوشیدنی سنتی کاکائو با افزودن دانه های کاکائو آسیاب شده به آب درست می شد و معمولا تلخ بود. اعتقاد بر این است که قند موجود در پالپ این میوه را می توان به یک نوشیدنی الکلی نیز تخمیر کرد. بر اساس مطالعه‌ای که در سال 2013 در مجله Nutrients منتشر شد، معجون کف‌دار به‌دست‌آمده هم یک دارو و هم یک داروی غرایز جنسی در نظر گرفته می‌شد و از سوی نخبگان جوامع باستانی بسیار ارزشمند بود.

حتما بخوانید:
مزایای استفاده از ردیاب خودرو چیست؟

بر اساس مقاله ای از محققان دانشگاه بوستون، اولمک ها که در حدود 1500 سال قبل از میلاد در جنوب مکزیک زندگی می کردند، کاکائو را هدیه ای از طرف خدایان خود می دانستند. تمدن اولمک قدیمی ترین تمدن در آمریکای مرکزی و اولین تمدن در مکزیک است. اولمک ها در دشت های گرمسیری جنوب مکزیک زندگی می کردند، جایی که ایالت های مدرن وراکروز و تاباسکو در آن قرار دارند.

“کامرون مک نیل” (کامرون مک نیل)، باستان شناس و استاد مردم شناسی در کالج لیمن دانشگاه سیتی نیویورک که طعم کاکائو را در سراسر آمریکای مرکزی و جنوبی چشیده است، گفت: کاکائو قبل از ورود فاتحان اسپانیایی در اوایل شانزدهم میلادی قرن. تقریباً در سراسر آمریکای مرکزی و جنوبی کشت می‌شود و اکنون در مناطق گرمسیری در سراسر جهان کشت می‌شود. اما به نظر می رسد که خاستگاه اصلی آن حوضه آمازون باشد. انسان ها حدود 14500 سال پیش به نوک جنوبی آمریکای جنوبی رسیدند، اما دقیقاً مشخص نیست که اولین انسان ها چه زمانی وارد آمازون شدند.

حوزه آمازون مساحتی در حدود 7500000 کیلومتر مربع یا حدود 40 درصد از قاره آمریکای جنوبی را در بر می گیرد. این حوضه در کشورهای بولیوی، برزیل، کلمبیا، اکوادور، گویان، پرو، سورینام و ونزوئلا قرار دارد.

مک نیل می گوید: «اولین نوشیدنی های کاکائویی، مانند شکلات داغ امروزی، ممکن است آنقدر داغ نبوده باشند، اما کاملاً گرم یا نیمه گرم بوده اند.

او به لایو ساینس افزود: من به سراسر آمریکای مرکزی سفر کرده ام و نوشیدنی های سنتی کاکائو را امتحان کرده ام و می توانم بگویم که گرم هستند اما گرم نیستند. در چندین دستور غذای آمریکای مرکزی برای نوشیدنی های کاکائویی نیز از فلفل برای چاشنی استفاده می شود، اما مشخص نیست چه کسی فلفل را به دستور العمل های این نوشیدنی های باستانی معرفی کرده است.

حتما بخوانید:
سخنرانی کمالا هریس: اولین زنی که به عنوان معاون رئیس جمهور انتخاب شد می گوید "آخرین نخواهد بود"

یکی از دلایل محبوبیت کاکائو این است که حاوی کافئین است که همچنین محرکی است که در قهوه یافت می شود. مک نیل می‌گوید: «برای آمریکایی‌های باستان، تحریک کاکائو احتمالاً ظریف اما نیروبخش بود، و اگرچه محرک‌های دیگری در آمریکای جنوبی وجود داشت، کاکائو تنها در آمریکای شمالی بود، بنابراین بسیار مورد استقبال قرار گرفت. در آنجا منبع ثروت شد.

از قرن شانزدهم، شکلات این کشورها به عنوان نوشیدنی به اروپا معرفی شد و خیلی زود به نمادی از تجمل تبدیل شد. چیزی که اکثر ما اکنون به نام شکلات (شکلات تخته ای) می شناسیم در سال 1847 توسط شرکت بریتانیایی JS Fry & Sons اختراع شد.

در سال 1795، جوزف استورز فرای روشی را برای آسیاب کردن دانه های کاکائو با استفاده از موتور بخار به ثبت رساند. پسران او بعداً پودر کاکائو، کره کاکائو و شکر را با هم ترکیب کردند تا شکلات‌های سختی بسازند که بعداً در اروپا رایج شد. این شرکت در نهایت چندین محصول شکلاتی (از جمله اولین تخم مرغ شکلاتی عید پاک در سال 1873) را فروخت و شرکت های رقیب مانند Cadbury و Rowntree به گسترش این محصول در سراسر امپراتوری بریتانیا و فراتر از آن کمک کردند.

سوئیسی ها علاقه خاصی به شکلات جدید داشتند و در دهه 1870 شرکت سوئیسی نستله از شیرخشک برای تولید اولین تکه های شکلات شیری استفاده کرد. این تخته شکلات های شیری در سال 1900 توسط میلتون هرشی که قبلا کارامل می فروخت در ایالات متحده فروخته شد و این شکلات های شیری در دهه 1920 زمانی که مصرف این میان وعده به دلیل ممنوعیت الکل افزایش یافت در ایالات متحده رایج شد. دفعه بعد که شکلات می خورید، به خوراکی تلخ و کافئین دار فکر کنید که نخبگان بومی آمریکا هزاران سال پیش از آن لذت می بردند.


ادامه مطلب


منبع: ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید