رودخانه ارس که با توجه به ج معاهده ترکمنچای مرز ایران و امپراتوری روسیه بیش از 800 جزیره کوچک دارد که 427 جزیره متعلق به ایران است. بیشتر این جزایر کوچک هستند و فقط برای چرا استفاده می شوند و حتی نام و شماره ندارند.
ادامه مطلب
اما برخی از این جزایر به دلایل مختلف نام های مشخصی دارند و یکی از آنها جزیره کتیری یا جزیره ستوان کتیری است که داستان جالبی از میهن پرستی ایرانیان دارد و تاریخچه آن به این شرح است: «در زمان تعیین مالکیت. از جزاير ارس بين شوراي تعيين مرزهاي ايران و شوروي تصميم گرفته شد كه خط مرزي از رودخانه ارس عبور كند و اگر چند شاخه رودخانه در يك مكان باشد خط مرز وسط شاخه اصلي باشد. در مهرماه 1334، یعنی زمانی که مالکیت جزیره نزدیک پاسگاه عباسیان مشخص شد، بین هیئتهای شوروی و ایران که شاخه اصلی رودخانه در این مکان است، اختلافی در گرفت.
یکی از افسران ایرانی به نام ستوان یکم نورالله کتیری نقشه بردار ارتش تبریز بدون ترس با اسب خود به آب لگد زد تا ثابت کند شاخه ای که به نفع ایران بود عمیق تر است و بنابراین شعبه اصلی و جزیره 130 باید متعلق به ایران باشد. . او و اسبش زیر امواج ناپدید شدند اما یکی از مرزبانان ایرانی به نام صمد ممداغلو توانست این افسر ایرانی را نجات دهد. اعضای هیئت روسی پس از دیدن این صحنه، مالکیت ایران بر جزیره 130 در این شاخه از رودخانه را پذیرفتند. جزیره 130 بعدها با تایید مقامات عالی ایران جزیره کتیری نام گرفت و به ستوان یکم نورال کتیری مدال و نشان اعطا شد.
منبع: فارس